Weet jij al welke opleiding je gaat volgen? Of twijfel je nog? Misschien heb je nog totaal geen idee wat het gaat worden of wat bij je past? Wellicht kan ik je helpen! Loop dan gerust even binnen bij het gratis inloopspreekuur in de bibliotheek Den Bosch centrum (Hinthamerstraat 72) of in de bibliotheek Rosmalen (Hof van Hollantlaan 1).

Regelmatig word ik als studiekeuzebegeleider aangesproken door ouders of jongeren die een praktische vraag hebben waar ze al een tijdje mee rond lopen. Met het beantwoorden van zo’n vraag kan men dan weer verder in het studiekeuzeproces of met andere zaken die met studeren te maken hebben.

Daarom houd ik vanaf september 2019 elke week een gratis studiekeuze-inloopspreekuur.

Voor wie is het inloopspreekuur?

Het inloopspreekuur is voor alle jongeren en hun ouders of verzorgers die met vragen zitten en daardoor niet verder komen met hun studiekeuze.
Maar ik zit er ook voor praktische vragen over opleidingen, studiefinanciering, inschrijven voor een studie, de studiekeuzecheck, een tussenjaar en ga zo maar door.

Loop je vast in je studiekeuze of heb je een (on)gepland tussenjaar, dan probeer ik je met een paar gerichte vragen of overwegingen weer op de rit te krijgen. Hierdoor krijg je weer focus en kun je weer verder.

Waarom binnenlopen bij het inloopspreekuur?

Met het gratis inloopspreekuur verlaag ik de drempel voor jongeren en hun ouders om antwoorden te vinden op hun vragen.

Vooral voor jongeren in het examenjaar kan de studiekeuze veel stress en onzekerheid opleveren. Het is een heel druk én kort jaar, dus is het zaak om tijdig te weten wat je wil. En dat hoeft niet altijd een vervolgstudie te zijn; er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Maar een feit is wel dat je extra gemotiveerd bent om te slagen als je weet wat je wil na je examen.

Top-3 meest gestelde vragen

Met wat voor vragen komt men nu op zo’n spreekuur? Onderstaand een paar voorbeelden van vragen van jongeren en ouders:
Vraag: “Ik weet niet waar ik moet beginnen want ik zie door de bomen het bos niet meer”.
Heel begrijpelijk, omdat de keuze zo enorm groot is. Ga je naar een opleidingenbeurs om te kijken wat er allemaal te koop is, dan wordt je al snel overdonderd door al dat aanbod. Mijn advies is daarom ook om eerst goed naar jezelf te gaan kijken en antwoorden te krijgen op vragen als:

* Wat zijn mijn kwaliteiten?
* Wat vind ik leuk om te doen? Welke vakken vind ik leuk?
* Waar heb ik plezier in en waar geniet ik van?
* Wat vind ik belangrijk/waardevol in het leven?
* Waar ben ik goed in?
* Etc.

Schakel hiervoor ook je omgeving in; zij kijken vaak met andere blik naar jou dan je zelf doet. Misschien ontdek je wel iets nieuws over jezelf!
Zoek daarna een opleiding waar je die kwaliteiten, talenten en interesses kunt gebruiken. Want ik ben ervan overtuigd dat als je iets kiest dat dicht bij je hart ligt, je de studie ook vol gaat houden.
En houd daarbij in gedachten dat die éne fantastische studie niet bestaat!

Vraag: “Mijn kind is gestopt en heeft nu een ongepland tussenjaar. Wat kan ik doen om hem/haar te mobiliseren?”
Dit is altijd een lastige situatie waar geen standaard antwoord op te geven valt. Elke tussenjaarsituatie is weer anders. Belangrijk hierbij is wel om in gesprek te blijven met je kind en probeer samen te kijken waar je kind zich nog in wil ontwikkelen dit schooljaar. Dat kan iets kleins zijn zoals bijvoorbeeld blind leren typen, tot iets groters als meer zelfstandig willen worden. Laat je kind dan zelf bedenken hoe hij/zij dit wil doen en op welke manier hij/zij dit gaat financieren. De eerste stap naar zelfstandigheid is hiermee dan meteen gezet. Zo wordt een ongepland tussenjaar niet een verloren schooljaar.

Vraag: “Waar kan ik makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken?”
Op de site van studiekeuze123 kun je heel makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken qua inhoud en kwaliteit door middel van de studententevredenheid. Ook vind je hier veel praktische informatie over wanneer je moet inschrijven, hoeveel eerstejaars er instromen, het verdere studieverloop, etc.

Waar en wanneer is het inloopspreekuur precies?

Het inloopspreekuur is elke woensdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur, verdeeld over 2 locaties:
1. In de even weken bij Bibliotheek Den Bosch (centrum) aan de Hinthamerstraat. Hier zit ik helemaal rechts achterin, achter het café.
2. In de oneven weken bij Bibliotheek Rosmalen in PERRON-3. Hier kun je me vinden halverwege de begane grond.
Naast me staat altijd een grote banner die ervoor zorgt dat je me makkelijk kunt vinden.

Kijk hier voor het overzicht wanneer ik op welke locatie zit.

Wat kan StudieKoers nog meer voor je betekenen?

Mocht nu blijken dat je er zelf of met hulp van je ouders en/of decaan toch niet uit gaat komen, dan kunnen we altijd bekijken of een studiekeuzetraject op maat een optie is. Of heb je behoefte aan meer losse coachgesprekken, dan is dat ook altijd in te plannen.
Ook voor het opstellen van een tussenjaarplan of hulp bij profielkeuze kun je bij StudieKoers terecht.

Dus schuif het niet langer voor je uit en blijf niet zitten met die vragen.
Kom in actie en kom langs!!!