Tussenjaar

Doorstuderen of een tussenjaar? Een bewuste keuze!

Als ouder zijn er waarschijnlijk wel 10 redenen te bedenken waarom u uw kind liever meteen ziet doorstuderen dan eerst een tussenjaar te nemen. Terwijl een tussenjaar wel degelijk een extra optie is in het studiekeuzeproces. StudieKoers begint daarom altijd het studiekeuzetraject met de volgende twee vragen: Wat zouden de redenen zijn om meteen door te studeren? En wat zouden de redenen zijn om een tussenjaar te nemen?

Tussenjaarcoaching bij StudieKoers

StudieKoers werkt met een stappenplan om tot een voor uw kind optimale invulling van het tussenjaar te komen. Zo onderzoeken we hoeveel vrijheid uw kind voelt, krijgt en aandurft en gaan we op zoek naar behoeftes en leerdoelen. Wat is haalbaar en op welke manier? Welke belemmeringen ziet uw kind zelf? Wat kunnen de alternatieven zijn? Maar natuurlijk ook: Op welke manier gaat uw kind dit bekostigen (bij voorkeur zonder interventie van ouders)? Het streven is om tot een self-supporting tussenjaar te komen waarvan uw kind achteraf met trots kan zeggen dat hij/zij dit compleet zelfstandig heeft gerealiseerd.

Wat kan een tussenjaar opleveren?

Een goed ingevuld tussenjaar is een waardevolle extra voorbereiding op een opleiding in het hoger onderwijs. Zo kan een tussenjaar door alle ervaringen zorgen voor meer zelfstandigheid, discipline, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen bij uw kind. Persoonlijke ontwikkeling dus. Nodig in de groei naar volwassenheid.

Hoe vul je een tussenjaar in?

Een tussenjaar hoeft niet altijd te betekenen dat uw kind voor een periode naar het buitenland vertrekt. De beste invulling van een tussenjaar bestaat uit de optimale mix van activiteiten waar uw kind veel zin in heeft (lees: behoefte aan heeft) en activiteiten die voor uw kind nuttig zijn. De mogelijkheden zijn legio; werken of vrijwilligerswerk (kan uiteraard ook gewoon in Nederland), een evenement organiseren, reizen (backpacken, au-pair, highschool, taalreis, ver weg of dicht bij), rijbewijs halen, een cursus volgen, een bedrijf opzetten, uitrusten en tijd om te genieten of een combinatie van al deze mogelijkheden. Maar uiteraard ook het oriënteren en voorbereiden op een vervolgstudie!

Kosten tussenjaarcoaching

Omdat tussenjaarcoaching maatwerk is, is vooraf niet te zeggen hoeveel gesprekken er nodig zijn. Het gesprekstarief voor tussenjaarcoaching is € 75,= inclusief BTW per gesprek van 1 uur.