Voor wie is StudieKoers?

Studiekeuzebegeleiding kan uitkomst bieden aan jongeren die zich herkennen in de volgende uitspraken.

Help! Ik zie door de bomen het bos niet meer

Een probleem waar ik me wel wat bij voor kan voorstellen. Er zijn zo ontzettend veel studies te kiezen! Het is dus heel begrijpelijk dat jongeren daarom door de bomen het bos niet meer zien. Studiekeuzebegeleiding helpt te ontdekken wat de kwaliteiten en talenten van uw zoon of dochter zijn en wat hij of zij nu écht leuk vindt.

Samen gaan we verder “de diepte in” om uiteindelijk te bepalen welke studie daar het beste bij past.

Help! Ik heb al gekozen, maar begin te twijfelen

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat uw kind al heel lang weet welke richting hij op wil gaan. Het is echter niet vreemd dat hij, nu het er echt op aankomt, gaat twijfelen over de eerste ingeving en graag verder kijkt naar wat er nog meer te vinden is.
Dit signaal is minstens net zo belangrijk, omdat interesses net zoals talenten met de tijd kunnen veranderen.

In dit geval richt de studiekeuzebegeleiding zich op het vaststellen dat de eerste keuze de juiste was, óf dat een andere richting misschien toch beter past.

 

Help! Ik vind alles even leuk

 

Dit lijkt een luxeprobleem, maar niets is minder waar. Het kan namelijk best lastig zijn als je jezelf aangesproken voelt tot niet één, maar meerdere studies. Hetzelfde geldt voor wanneer je bij alles iets hebt van: ‘Dat lijkt me wel wat’. Natuurlijk is het heel fijn als je aan iedere studie wel iets positiefs kan ontdekken, maar eigenlijk is dit probleem niet heel veel anders dan door de bomen het bos niet meer zien. Je weet eigenlijk gewoon nog helemaal niet wat je wilt.

Ook in dit geval helpt studiekeuzebegeleiding om al die opties terug te brengen naar die ene studie die op het lijf geschreven is.

Help! Ik heb de verkeerde studie gekozen

De cijfers liegen er helaas niet om: ruim 30% van de Nederlandse studenten valt in het eerste jaar van hun studie uit.
Er bestaan legio redenen waarom studenten uitvallen, maar een van de meest gehoorde is toch wel dat de zoektocht achteraf gezien toch te beperkt is geweest.

Uiteraard staan we even stil bij die verkeerde keus en hoe dat zo is gekomen. Maar de blik gaat al snel weer naar de toekomst om uit te zoeken welke studie dan wél past.

Kortom…

Begeleiding in het studiekeuzeproces kan veel problemen, frustraties en zorgen voorkomen. Uw kind blijft gedurende de studieperiode gemotiveerd genoeg, omdat hij iets doet wat hij oprecht leuk vindt. Herkent u één van bovenstaande signalen? Wees dan niet bang om contact te zoeken, want begeleiding bij het studiekeuzeproces is waarschijnlijk precies wat uw zoon of dochter nodig heeft!