Als ouder speel je een belangrijke rol bij het ondersteunen en begeleiden van je kind tijdens het studiekeuzeproces.
Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen:

1. Begin op tijd:
Studiekeuze is iets wat al snel wordt “doorgeschoven” naar een later tijdstip. Moedig je kind aan om er op tijd mee te beginnen, bij voorkeur in het jaar voor het eindexamen. Is dat niet gelukt, start dan meteen aan het begin van het schooljaar; het eindexamenjaar is al druk en stressvol genoeg!

2. Open communicatie:
Probeer regelmatig met je kind te praten over hun studiekeuzeproces zonder te forceren, dit werkt alleen maar averechts. Moedig aan om hun gedachten en zorgen met je te delen. Dit hoeven geen lange gesprekken te zijn (liever niet zelfs) maar pak de kleine “verloren” momentjes.

3. Wees een goede luisteraar:
Wees een goede luisteraar: Luister naar de interesses, passies en doelen van je kind. Stel open vragen en laat hen praten over wat ze graag willen doen en waar ze enthousiast over zijn.

4. Moedig pro-actief gedrag aan:
Help je kind om proactief te zijn in het verzamelen van informatie. Dit kan zijn het bijwonen van open dagen, het bezoeken van studiekeuzebeurzen, meeloopdagen of proefstuderen. Dit alles om een realistisch beeld te krijgen van de studierichtingen die ze overwegen. Laat je kind dus de leiding nemen in het studiekeuzeproces. Het is belangrijk dat zij zélf verantwoordelijkheid nemen voor hun toekomst.

5. Onderzoek samen:
Het is natuurlijk wel nuttig om open dagen en studiekeuzebeurzen samen te bezoeken zodat je daarna samen alles kunt analyseren, vergelijken en spiegelen. Maar nogmaals; laat het initiatief hiervoor bij je kind.

6. Vertrouw op je kind:
Moedig je kind aan om zelfstandig te zijn en  eigen keuzes te maken. Laat je kind weten dat je vertrouwen hebt in zijn of haar capaciteiten en beslissingen. Moedig hen aan om te volgen wat hen gelukkig maakt en geef ze de ruimte om hun eigen pas te kiezen. Zelfs als het niet helemaal overeenkomt met je eigen verwachtingen, hoe moeilijk dat ook kan zijn voor ouders.

7. Bespreek ook financiële overwegingen:
Vergeet ook niet de financiële aspecten van een studie met je kind te bespreken. Praat over collegegeld, studiefinanciering en eventuele andere financiële verplichtingen. Dit kan helpen bij het maken van weloverwogen beslissingen en het stellen van realistische doelen.

8. Relax!!!
Herinner je kind eraan dat een studiekeuze niet definitief is. Veel studenten veranderen van studierichting tijdens hun opleiding, en dat is prima. Probeer ook de druk van “voor altijd” weg te halen. Het is namelijk geen keuze voor het leven. Zet kleine stappen en kijk vooral naar de inhoud van de studie. Die baan komt later wel.

Tot slot:
Onthoud dat het maken van een studiekeuze een proces is en dat het normaal is om vragen en twijfels te hebben. Jouw rol als ouder is om te begeleiden, te ondersteunen en aan te moedigen gedurende dit proces. Zo kan jouw kind uiteindelijk een weloverwogen beslissing nemen.

En mocht er onverhoopt ergens een kink in de kabel komen; schroom dan niet om contact te zoeken met een “externe” studiekeuzebegeleider!