Ondertussen weten veel studiekiezers en hun ouders wel van het bestaan van de Associate Degree; een 2-jarige Hbo-studie op niveau 5 waarna je eventueel kunt instromen naar een bijpassende bachelor. Maar in mijn praktijk merk ik dat velen nog niets weten over het MHBO. Daarom de hoogste tijd voor wat uitleg hierover!

Wat is een MHBO opleiding?

Een MHBO opleiding is een MBO-niveau 4 opleiding die extra goed voorbereidt op het HBO. Naast de MBO-leerstof krijg je namelijk ook lesstof en methodes die ook op het HBO worden gebruikt. Het MHBO bereidt je op die manier beter voor op het HBO en de stap naar het HBO wordt hiermee ook een stuk kleiner.

Wat is het voordeel van MHBO?

Op het MHBO doe je veel praktijkervaring op, leer je snel zelfstandig werken én volg je beroepsgerichte vakken voor het HBO.
Op sommige scholen wordt er ook nauw samengewerkt met HBO-scholen en volg je soms ook al lessen daar. Een voorbeeld hiervan is De Rooi Pannen in samenwerking met de BUas (Breda University of Applied Sciences). Na je MHBO-diploma kun je op de BUas instromen in het 2e jaar van de Bachelor. Als je alles goed doorloopt, heb je dus 2 diploma’s in 5 jaar tijd!
Maar let op: niet alle scholen hebben zo’n nauwe samenwerking met het HBO.

Voor wie is MHBO geschikt?

Deze route is vooral voor ambitieuze studenten die meer uitdaging zoeken dan de normale niveau-4 opleiding. Maar ook voor studenten die graag naar het HBO willen, maar die stap in één keer te groot vinden of voor studenten die uit zijn gevallen op het HBO omdat de stap tóch te groot was.
Daarnaast is deze route ook geschikt voor studenten die niet het juiste Havo-profiel of vakken hebben voor de gewenste HBO-studie en er via deze weg toch kunnen komen. Bijvoorbeeld het verplichte vak Economie of Bedrijfseconomie op Havo-niveau bij de HBO-studie Tourism Management.

Welk diploma krijg je met MHBO?

Als je de MHBO-studie goed doorloopt krijg je naast je diploma mbo-niveau 4 een MHBO-certificaat. Besluit je om toch niet verder studeren aan het HBO, dan is dit certificaat een echte plus op de arbeidsmarkt.

Zijn er nog andere voordelen?

Op sommige scholen bestaat je klas uit alleen maar Havo-leerlingen, maar dat is niet overal het geval. Vraag dit goed na als je op onderzoek gaat!
En, ook fijn, er is soms nog een financieel voordeel: de kosten van studeren op het MBO zijn een stuk lager dan op het HBO en als je in het 2e jaar kunt instromen in een HBO-bachelor, dan kan je dat 1 jaar collegegeld schelen.

Ervaringsverhaal van een MHBO-er:

Na de Havo ben ik meteen met de HBO-studie Communicatie begonnen. Omdat voor mij de overgang te groot was en ik het studeren op Hbo-niveau nog niet aan kon, ben ik gestopt met mijn studie. Sylvia attendeerde mij op de MHBO-variant Marketing en Communicatie op het Koning Willen 1 College en daar ben ik afgelopen september mee gestart. Mijn ervaring is heel positief en de studie past goed bij mij. De studielast, de hoeveelheid huiswerk en het niveau matchen nu veel beter. Ik haal nu veel betere cijfers en dat zorgt voor meer rust en zelfvertrouwen. Na deze studie ga ik door naar het HBO en daar sta ik nu veel positiever in!”Wil je ook weten of MHBO een goede (of betere?) match is? Neem gerust contact met me op!