Op welke manieren kun je effectief je studie top-3 onderzoeken in tijden van Corona met alle daarbij behorende beperkingen?
Hieronder zet ik wat tips voor je op een rijtje:

1. Start met een online oriëntatie

Surf op het internet om erachter te komen wat een bepaalde studie inhoudt. Weeg de verschillende studies en onderwijsinstellingen tegen elkaar af. Wat vind je op het eerste gezicht positief aan de studie en school en wat lijkt je wat minder. Wat zijn de verschillen tussen de scholen? Want bijvoorbeeld de studie International Business kan in Den Bosch (Avans) heel anders van opzet zijn dan in Eindhoven (Fontys).
Wil je weten in welke plaatsen een opleiding wordt gegeven? Op onderstaande sites vind je alle MBO en HBO/WO-opleidingen terug:
MBO:   www.kiesmbo.nl
HBO/WO: www.studiekeuze123.nl/opleidingen

2. Bezoek online open dagen

De kans dat je dit schooljaar fysiek een open dag kunt bezoeken is helaas niet zo heel groot. Mocht je toevallig wel die mogelijkheid krijgen, pak die kans dan vooral aan.
Veel scholen echter organiseren hun open dagen deze keer online om kennis te maken. Op die manier kun je toch een indruk krijgen. Wil je weten wanneer een bepaalde school een (online) open dag heeft?
Kijk voor MBO op www.kiesmbo.nl/open-dagen en voor HBO/WO op www.studiekeuze123.nl/open-dagen
En heb je per ongeluk de open dag gemist? Kijk dan even op de website van die school; vaak kun je een open dag gewoon terugkijken.

3. Zoek contact met studenten van de opleiding

Studenten weten natuurlijk als de beste hoe een studie, de school en het studentenleven in elkaar steken. Zij hebben immers al ervaring. Via de website van jouw toekomstige opleiding is het vaak mogelijk om contact te leggen met studenten van diverse opleidingen. Je kunt dan door te chatten of het sturen van een via e-mail al je vragen stellen waar je mee zit. Het is een eenvoudige manier om meer te weten te komen over de studies en onderwijsinstellingen uit jouw studie top-3.
En mocht je op de website niets kunnen vinden over contact maken met studenten, dan kan ik je daar uiteraard bij helpen.

4. Volg een webinar

Een webinar is een interactieve, online live-uitzending via internet. Vaak wordt een webinar gegeven door docenten én studenten. Als deelnemer kun je (chat)vragen stellen die dan ook meteen worden beantwoord. Op die manier wordt het toch interactief. Ook zie je de vragen voorbijkomen die andere deelnemers van het webinar stellen. En misschien zijn dat wel interessante vragen waar je zelf niet aan had gedacht.Om mee te kunnen doen aan een webinar heb je een inlogcode of link nodig. Vooraf aanmelden is dus wel noodzakelijk.Het is leuk om een webinar samen met je ouder(s) te volgen, zodat je alle informatie nadien samen nog verder kunt bespreken.

5. Doe mee met online meeloopdagen of online proefstuderen

Om een goed vergelijk te kunnen maken tussen de studies uit jouw top-3, adviseer ik om voor elke studie een meeloopdag of proefstudeerdag te doen. Op die manier kun je zelf ervaren hoe het is om op die opleiding en school te zitten en kun je goed sfeer proeven. En je krijgt weer de mogelijkheid om vragen te stellen.
Ook de meeloop- en proefstudeerdagen zullen dit jaar ook vooral online worden georganiseerd. Ook hierbij geldt; kan het toevallig fysiek? Zeker doen! Anders is online een goed alternatief.
Hoe zo’n meeloop- of proefstudeerdag wordt ingevuld verschilt per onderwijsinstelling. Soms is dat in groepjes en soms is dat individueel. Kijk hiervoor op de website van de onderwijsinstelling.

Zoals je kunt zien zijn er genoeg verschillende manieren om een studie-top-3 goed te kunnen onderzoeken. Ja, het is allemaal anders dan in voorgaande jaren. Maar dat mag je er niet van weerhouden om toch op onderzoek uit te gaan. Want pas na een uitgebreid onderzoek kan er bewust een juiste keuze worden gemaakt. Succes!