Door omstandigheden kan StudieKoers dit schooljaar geen nieuwe studiekiezers meer aannemen voor studiekeuzebegeleiding. Mocht je op zoek zijn naar een alternatief, stuur me dan even een berichtje via mail of app. Je ontvangt dan per omgaande de gegevens van een van mijn collega-studiekeuzecoaches.

Bedankt voor je begrip!

Door omstandigheden kan StudieKoers dit schooljaar geen nieuwe studiekiezers meer aannemen voor studiekeuzebegeleiding.

Mocht je op zoek zijn naar een alternatief, stuur me dan even een berichtje via mail of app. Je ontvangt dan per omgaande de gegevens van een van mijn collega-studiekeuzecoaches.

Bedankt voor je begrip!

Het maken van een studiekeuze wordt vaak gezien als een belangrijke beslissing die invloed kan hebben op de toekomstige carrière en het levenspad van jouw zoon of dochter. Hoewel je het eigenlijk niet zo zwaar moet zien, wordt het door jongeren toch ervaren als een lastig en uitdagend proces. Vooral als je niet zeker weet welke richting je wilt inslaan, als je niet weet hoe je nou eigenlijk in elkaar steekt, als je niet weet waar je moet beginnen of als je twijfelt tussen verschillende opties. In zulke situaties kan het inschakelen van een studiekeuzebegeleider helpen om alles op een rijtje te krijgen.
Maar, er zijn nog meer redenen waarom een studiekeuzebegeleider uitkomst kan bieden:

 

Inzicht in jezelf

Een studiekeuzebegeleider begeleidt ook bij het verkrijgen van meer zelfinzicht. Ze helpen bij het naar boven halen en begrijpen van de sterke punten, interesses, waarden en persoonlijkheidskenmerken die relevant zijn voor een studiekeuze. Door een beter zelfinzicht, kan jouw zoon of dochter gerichter zoeken naar studieopties die aansluiten bij de eigen persoonlijkheid.

Expertise en ervaring

Studiekeuzebegeleiders hebben expertise en ervaring op het gebied van loopbaanontwikkeling en studiekeuze. Ze hebben kennis van verschillende studiemogelijkheden en zijn op de hoogte van de verschillen tussen de onderwijsinstellingen. Ze kunnen helpen bij het verkennen van verschillende opties, het begrijpen van de voor- en nadelen van elke keuze en het identificeren van welke studie het beste bij de interesses en vaardigheden van jouw kind past.

Objectief

Soms kan het moeilijk zijn om objectief te blijven wanneer je kind een studiekeuze gaat maken. Emoties, druk vanuit de omgeving en andere externe factoren kunnen het beoordelingsvermogen beïnvloeden. Een studiekeuzebegeleider biedt dan een perspectief zonder vooroordelen. Ze hebben geen persoonlijke belangen bij de uiteindelijke studiekeuze en kunnen je kind zo helpen om weloverwogen beslissingen te nemen.

Onderzoek en informatie

Studiekeuzebegeleiders hebben toegang tot een breed scala aan informatiebronnen, zoals studiegidsen, studiekeuze-onderzoeken en statistieken over studie-uitkomsten. Ook beschikken ze over een groot netwerk waar je gebruik van kunt maken. Denk hierbij dan aan contacten met onderwijsinstellingen of studenten die een bepaalde opleiding volgen. Ze beschikken over relevante en actuele informatie die kan helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing. Ze kunnen ook begeleiden bij het uitvoeren van gericht onderzoek naar studieprogramma’s, verschillen tussen scholen en universiteiten en andere opleidingsmogelijkheden die misschien minder voor de hand liggen.

Ondersteuning bij de beslissing

Een studiekeuzebegeleider is er om te ondersteunen bij het nemen van een beslissing. Ze helpen om de verschillende aspecten van een studiekeuze in perspectief te plaatsen, de mogelijke consequenties te evalueren en eventuele twijfels of angsten door te spreken. Ze kunnen ook helpen bij het ontwikkelen van een plan van aanpak en het nemen van concrete stappen om daadwerkelijk een keuze te gaan maken.

Kortom

Door het inschakelen van een studiekeuzebegeleider wordt jouw kind zekerder van zijn/haar studiekeuze, Het hele proces ernaar toe wordt een stuk inzichtelijker en zéker minder stressvol. Twijfels en frustraties achteraf worden zo voorkomen. Het is dus echt een investering voor de toekomst.

 

Een studiekeuzebegeleider inschakelen? Daarom!