Een vaak gehoord advies aan studiekiezers die niet weten wat te kiezen is dat ze een opleiding moeten kiezen waar ze iets mee kúnnen. Een studie met toekomstperspectief. Maar, is dat wel het juiste uitgangspunt?

Studiekeuze niet voor de rest van je leven

Kiezen is ontzettend moeilijk. Het bos van opleidingen is enorm groot en dichtbegroeid en dat maakt het er allemaal niet makkelijker op. Het is onbegonnen werk om van elke studie te bepalen of deze wel of niet bij je past. Belangrijk is te beseffen dat je geen keuze maakt voor “de rest van je leven”. Je kan gedurende je studie en je verdere loopbaan altijd nog bijsturen.

Zo krijg je gedurende je studie nog veel meer keuzemomenten om een richting te bepalen. En weet, dat bijna niemand zich vanuit een studie in een rechte lijn ontwikkeld naar een beroep. Door ervaringen stuur je bij naar links en daarna misschien weer naar rechts, net zolang tot je op het juiste spoor zit. En ook dan blijf je in het kader van “een leven lang leren” in ontwikkeling.

Stap dus af van het idee dat je op zoek moet naar die éne studie die bij jou past en dat je daar voor altijd aan vast zit!

Kiezen met je hoofd

Het is verstandig om op internet informatie op te zoeken over verschillende studies. Je kunt er antwoorden vinden op vragen als “Wat kun je worden na deze opleiding?” of “Hoe zijn de baankansen op de arbeidsmarkt na het afstuderen?” of “Met welke opleiding kun je deze studie vergelijken?”.

Daarnaast bestaat er voor elke opleiding ook een studiebijsluiter. Hierin staat vooral praktische informatie over aantal studenten, hoeveel studenten er doorstromen naar het 2e jaar, hoeveel studiepunten je moet halen in het eerste jaar en hoeveel contacturen je hebt per week. Dit alles uitgedrukt in harde cijfers. Belangrijke praktische informatie die je ook zeker mee moet nemen in je keuze.

Kiezen vanuit je gevoel

Bij het kiezen van een studie moet je dus je hoofd gebruiken. Maar, je moet ook zéker in je hart de passie voelen. Je bent tenslotte 4, 5 of zelfs 6 jaar bezig binnen een bepaald thema. Je moet je goed voelen bij een opleiding, de onderwijsmethode, in het gebouw waar je les krijgt, en bij de docenten en medestudenten. Zo’n gevoel krijg je pas goed als je naast het bezoeken van open dagen ook gaat meelopen of proefstuderen bij een opleiding.

Je goed voelen bij een opleiding is dus van groot belang, ook met het oog op de toekomstige studietijd. Elke student heeft wel een keer een dipje of twijfelt in zijn studietijd, maar voel je je goed bij de mensen om je heen, dan helpt dat je er overheen.

Studeren en werken met passie

Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat als je je werk met passie doet, je dit uiteindelijk ook langer volhoudt. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor studeren; kies je een studie waarvan je hart sneller gaat kloppen, dan zul je die studie ook met succes gaan afronden.

Kijk op https://studiekoers.nl/hoe-en-wat/ voor mijn manier om in 3 stappen te werken naar een passende studie.

Bedenk tot slot ook dat ruim 60% van alle werknemers een studie heeft gedaan die niet rechtstreeks aansluit op het werk dat ze nu doen. Vraag maar eens aan mensen om je heen wat ze hebben gestudeerd en wat hun baan nu is.
Je persoonlijk blijven ontwikkelen past ook helemaal in een sneller veranderende maatschappij van nu. Er wordt flexibiliteit van je verwacht en steeds nieuwe kennis en vaardigheden om die veranderingen bij te kunnen benen. Je moet jezelf blijven ontplooien.

Begin daarom met een studie die je hebt gekozen met je hart en dus echt bij je past. Als je dat durft komt het wel goed op de arbeidsmarkt!

Mijn passie is om te ontdekken welke studie het beste past bij jouw passie. Meer weten? Neem dan contact met me op via https://studiekoers.nl/contact/