De tijd van de profielkeuze is weer aangebroken. Leerlingen die nu in Havo-3 en VWO-3 zitten kiezen een profiel en moeten dus nu al na gaan denken over hun toekomst. Want je profielkeuze is best van invloed op welke kant je op kunt voor een vervolgstudie.
Vier profiel-mogelijkheden
Zowel op de Havo als op het VWO kun je kiezen uit vier verschillende profielen:
* Cultuur en Maatschappij (C&M). Dit profiel is gericht op taal, kunst, maatschappelijke vakken en rechten. Kernwoorden zijn sociaal, maatschappelijk, artistiek, communicatie
* Economie en Maatschappij (E&M). Dit profiel is erop gericht om “iets” in het zakenleven te gaan doen. Kernwoorden zijn rekenen, onderzoeken, management.
* Natuur en Gezondheid (N&G). Met dit profiel ga je meer de medische en biologische kant op. Kernwoorden zijn gezondheidszorg, milieu, biologie.
* Natuur en Techniek (N&T). Dit is een exact profiel dat je voorbereid op de technische sector. Steekwoorden zijn techniek, bouwen, wiskunde, ontwerpen.
Verplichte vakken en keuzevakken
De opbouw van een profiel is als volgt:
1. Gemeenschappelijk deel met verplichte vakken
2. Profieldeel met verplichte profielvakken
3. Profieldeel met profielkeuzevakken
4. Vrije deel
Elke profiel kent sowieso gemeenschappelijke verplichte vakken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Nederlands, Engels en Maatschappijleer. Er is hierbij wel een verschil of je op de Havo, het Atheneum of het Gymnasium zit.
Ook kent elk profiel verplichte vakken. Bij het profiel E&M bijvoorbeeld zijn de verplichte vakken Wiskunde, Economie en Geschiedenis.
Naast deze verplichte vakken is er nog een aantal profielkeuzevakken, die mag je dus zelf kiezen binnen je profiel. Je moet minimaal 1 keuzevak kiezen waar je ook examen in gaat doen. Meer keuzevakken mag altijd.
Tot slot heb je ook nog het vrij deel; de mogelijkheden hiervoor zijn per school verschillend.
Maar, welk profiel past nou het beste?
Fijn al die keuzemogelijkheden, maar het is soms een hele toer om erachter te komen welk profiel nu het beste past. Wat doe je als je niet echt een favoriet vak hebt en je voor alle vakken nagenoeg dezelfde punten hebt gescoord.
Net zoals bij de keuze voor een vervolgstudie begint ook de profielkeuze bij het goed kijken naar jezelf. Probeer je in jezelf te verdiepen door antwoorden te zoeken op vragen als:
* Wat doe je in je vrije tijd; wat zijn je interesses en wat vind je leuk?
* Wat heb je gedaan waar je trost op bent; wat zijn je talenten?
* Wat voor type ben je; ben je behulpzaam, creatief met je handen of met je hoofd, heb je graag mensen om je heen, ben je iemand die altijd met plannen komt, etc.
* Welke vakken vind je interessant? Waarbij het vak met het hoogste punt niet automatisch het vak is met de meeste interesse….
Profielkeuze in de praktijk
Het is natuurlijk heel lastig om dit allemaal alleen te moeten doen. Daarom hebben de ouders van profielkiezer T. mij onlangs benaderd voor (onafhankelijke) hulp. T. twijfelde namelijk erg tussen E&M en N&T. Stiekem had hij zelf een voorkeur voor E&M, maar omdat vader al heel lang werkzaam is in de techniek wilde hij N&T ook niet meteen uitsluiten.
Een profielkeuzetest in combinatie met een persoonlijk gesprek bracht al snel meer duidelijkheid. Van de 50 sectoren die T. had onderzocht kwamen de drie meest interessante sectoren uit op profiel E&M. De opluchting die T. probeerde te verbergen kon ik echter duidelijk voelen en de aap kwam uit de mouw; hij kon dan wiskunde-B (verplicht bij N&T) laten vallen en kiezen voor wiskunde-A. Pfwiew…
Wat fijn dat er nu ook een onderbouwing voor zijn keuze op papier staat!
Kijk voor meer informatie over de verschillende profielen ook op https://www.studiekeuze123.nl/wat-ga-jij-kiezen/profiel-kiezen
Recente reacties