Vorige week, vlak voor de uiterste inschrijfdatum van 31 mei, kreeg ik via via een appje van een studiekiezer met de vraag of ik haar ALS-JE-BLIEFT kon helpen. Ze worstelde met het laatste stukje in haar keuzeproces; de definitieve keuze tussen 2 opleidingen. Ze had verwacht dat ze er zelf wel uit zou komen, maar nee; ze vindt het doodeng om definitief de knoop door te hakken. En welke studie past nu eigenlijk het beste bij haar?
In haar appje was tussen de regels door de stress goed te voelen, want ze moest tenslotte al over 3 dagen definitief inschrijven….

Meteen actie

Mijn eerste reactie naar haar was om zich per direct voor beide studies in te schrijven. Zo was meteen de druk van de ketel en kon ze die avond al een stuk rustiger slapen. Helaas was, zoals velen met haar, ook zij niet op de hoogte dat je in mag schrijven voor maximaal 4 (niet numerus-fixus) studies en je in een later stadium (na 1 juni) weer kunt uitschrijven. Daarbij natuurlijk wel de kanttekening dat je de definitieve keuze niet uit moet gaan stellen, maar daar zo snel mogelijk mee aan de gang gaat. Anders blijft je dit als een zwaard van Damocles boven je hoofd hangen met slapeloze nachten tot gevolg.

Huiswerk

Ze had haar huiswerk grondig gedaan, bleek al snel tijdens ons eerste gesprek. Ze was goed op de hoogte van de inhoud van beide studies en was ook wezen proefstuderen bij een van de twee, Rechtsgeleerdheid. Ze had voor deze studie zelfs al meerdere Universiteiten met elkaar vergeleken. Uiteindelijk bewust gekozen voor het studieprogramma van de Universiteit waarbij ze in 1 tijdsblok meerdere soorten recht behandelen in plaats van 1 soort recht per blok. Afwisseling is voor haar een belangrijke zaak, anders is ze heel snel uitgekeken op iets, aldus haar eigen ervaring.
So far so good….
De tweede studie echter waar ze tussen twijfelt is een nieuwe studie die pas met ingang van studiejaar 2020-2021 van start gaat. Niks niet proefstuderen, meelopen, of sparren met een student die al op de opleiding zit. Ze heeft een powerpoint-presentatie op locatie gehad en dat was het dan. Meer info is er gewoonweg nog niet beschikbaar. Lastig hoor, om op basis hiervan een keuze te moeten maken!

Daarom, terug naar de basis

We hebben samen gekeken welke talenten en karaktereigenschappen je volgens haar nodig hebt om de twee (heel verschillende!) studies succesvol af te ronden en je daarna in het werkveld te ontwikkelen. Daarna hebben we gekeken naar welke talenten en karaktereigenschappen ze bezit en hoeverre dat een match is met de twee studies. Ook stilgestaan bij haar uitdagingen en in welke mate deze een belemmering kunnen gaan zijn. Vervolgens heeft ze de studiematrix ingevuld, waarbij ze haar sterke punten en uitdagingen voor beide studies heeft beoordeeld met plussen en minnen. Zo werd het visueel en voor haar een stuk meer duidelijk.

Tenslotte zijn door het inzetten van het Inspiratiespel ook de dingen naar boven gekomen die ze diep in haar hart het leukste vindt om te doen. Door het kiezen van maximaal 10 kaarten uit een stapel van 55, dwing je iemand hier goed over na te denken. Ook het op volgorde leggen van de laatste 10 overgebleven kaarten werkte heel verhelderend voor haar. Ze weet nu waar ze graag mee bezig is en waar ze energie uit haalt. Zelf heeft ze daarna bepaald in welke mate ze verwacht dat die zaken terug gaan komen in de studie en, in een later stadium, in het werkveld.

Resultaat

Meteen aan het begin van het eerste gesprek heb ik al aangegeven dat ik ZEKER NIET de keuze voor haar ga maken; dat zal ze toch echt zelf moeten doen. En dat heeft ze ondertussen gedaan! Wat ze nodig had was een spiegel om haar eigen persoonlijkheid in kaart te brengen en te kijken wat haar nu precies inspireert en motiveert. Nu we dat met een paar praktische oefeningen hebben gedaan, was de uiteindelijke beslissing eigenlijk niet meer zo moeilijk.
Ze begint in september vol overtuiging aan haar studie. Nog wel even de inschrijving van de andere studie annuleren….