Een Associate degree (kortweg Ad genoemd) is een praktijkgerichte hbo-opleiding die 2 jaar duurt. Het diploma dat je kunt halen is wettelijk erkend.

Niveau van een Associate degree
Een Ad zit qua niveau eigenlijk tussen mbo-4 en de hbo-bachelor (niveau 6) in. Het is dus feitelijk studeren op niveau 5.
De Ad is een tweejarige zelfstandige, praktijkgerichte hbo-opleiding, waarin studenten theoretische kennis verdiepen en praktische vaardigheden uitbreiden. Deze combinatie maakt dat ze straks op een hoger niveau aan het werk kunnen dan met een mbo-diploma. Na afronding van deze 2-jarige opleiding heb je dus een officiële en wettelijke graad Associate degree geheten. En voor diegenen die na die 2 jaar toch nog willen doorstuderen; je kunt eenvoudig doorstromen naar een verwante hbo-bachelor en dat diploma na 2 jaar op zak hebben.

Voor wie is een Associate degree geschikt?
Met name mbo’ers met een diploma op niveau-4 op zak en die willen doorstuderen kiezen voor een Ad. Vaak twijfelen ze of een bachelor niet te theoretisch is. Of zien ze het niet zitten om nog eens 4 jaar door te studeren.
Ook havisten kiezen steeds vaker voor een Ad. Vooral voor leerlingen die liever bezig zijn met praktijk in plaats van theorie is een Ad een prima optie. Want bij een Ad breid je je praktische kennis uit en verdiep je je in theoretische vraagstukken. Een prima balans dus.
Tot slot is een Ad ook gericht op professionals die al aantal jaar aan het werk zijn en die zich willen om- of bijscholen. Dit allemaal in het kader van Een Leven Lang Leren dat wordt gestimuleerd door de overheid. Voor deze groep is het mogelijk om een Ad in deeltijd te volgen.

Samenwerking met mbo, hbo én bedrijfsleven
Veel Ad-opleidingen zijn ontwikkeld door een samenwerking tussen mbo, hbo en het bedrijfsleven. Ze sluiten daarom zowel aan op de praktijk als op een vervolgopleiding op het hbo.
Door die wisselwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven zijn stagiaires of afgestudeerden het gewend om in de praktijk te werken. Ze kunnen daardoor operationele taken uitvoeren én tegelijkertijd meedenken over op strategisch niveau. Ad-ers zijn dus eigenlijk de verbinders tussen doen en denken.

Wat zijn de toelatingseisen van een Associate degree?
Je bent toelaatbaar tot een Associate degree-opleiding aan een hogeschool met een van de volgende dipoma’s:
-> mbo niveau-4
-> havo
-> vwo
Als je niet een van deze diploma’s hebt, dan is het soms mogelijk om een toelatingstest te doen. Dit verschilt echter per hogeschool; de een is daar strenger in dan de ander. Op de website van de hogeschool kun je hier meer informatie over terugvinden.

Welke Ad-opleidingen zijn er?
Steeds meer hogeschool bieden Ad’s aan. Het aantal staat nu op circa 250 opleidingen, maar er komen elk jaar weer nieuwe afstudeerrichtingen bij.
Kijk voor een totaaloverzicht van alle Ad-opleidingen op deze website van Studiekeuze123. Vanuit hier kun je dan heel eenvoudig een verdere selectie maken.
Studiekeuze123 is onafhankelijk en opgericht door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Eigen ervaring met Associate degree
Zelf heb ik ook een zoon van 18 die dit jaar (ga ik van uit…) zijn mbo-4 gaat halen. Vanaf de brugklas heeft hij al de wens om zelfstandig een bedrijfje op te zetten maar wil daarbij wel ondersteund worden. Maar, niet nog eens 4 jaar naar school om daarna pas tijd te hebben voor het opstarten van een onderneming. Daarom afgelopen zaterdag wezen kijken en luisteren bij de Ad Ondernemen (& Retail Management) bij Avans in Den Bosch.
Bij deze opleiding begin je vanaf dag 1 met de start van je eigen bedrijf met de bedoeling om na 2 jaar geheel zelfstandig je bedrijf winstgevend te kunnen runnen. De theorie die je leert, meteen toepassen in je eigen bedrijf; dat is precies wat hij zoekt. Nu alleen nog dat MBO-diploma….

Associate degree; allang geen halve bachelor meer!!!